15.7. 2021

UFO

UFO har varit ett aktuellt och evigt diskuterat ämne i årtionden. Var och en av oss kommer säkert att fråga oss om vi är ensamma i universum. Vi behöver vetenskap för att gradvis utvecklas och ta steg för att gå vidare på den imaginära ”kognitiva resan genom rymden”, fortfarande en bråkdel av den stora helheten som omger oss.

UFO

Det finns olika teorier om hur mystiska varelser från en annan värld skulle se ut. Vi hittade till och med ett foto, men tyvärr är deras äkthet inte säker. Vad som är säkert är att ju mer okända arter har gemensamt med oss, desto mer sannolikt är det att de kontaktar oss eller besöker jorden om de kan. Kolformer av liv kan vara av intresse för planeter som är lämpliga för kolbaserat liv, syreformer av planeter med en syreatmosfär och utan tvekan många andra varianter.

En av förutsättningarna för att utomjordiska civilisationer ska hitta oss är att de kommer att vara minst lika intelligenta och framgångsrika som vi är. Det som oroar sig för detta är att om vi följer jordens exempel kommer rovdjur att utmärka sig i högre intellekt, använda förföljelse och kärlekstaktik. Att studera kan också vara en anledning att besöka vår planet.

För andra invånare i universum är vi lätt att spåra med radiosignaler. Kommersiella sändningar på jorden har varit i drift i över 100 år, vilket innebär att vem som helst inom 200 ljusår kan fånga upp våra signaler och upprätta kommunikation. Människor har inte tagit upp en sådan signal från någon annan, vilket kan betyda två saker. Antingen existerar ingen på detta avstånd förutom oss, eller så är de mer tekniskt avancerade och använder andra medel än radiovågor.

En av de mest kända personligheterna som påstås ha kommit i kontakt med något från en annan värld är Bob Lazar. Han arbetade enligt uppgift nära Area 51 med rymdfarkostforskning. Den amerikanska regeringen har förnekat alla sina anklagelser, men några år senare visade det sig att han arbetade vid basen i området. I sitt arbete hävdar Lazar att han stötte på regeringsdokument som bevisar mänsklighetens kommunikation med utomjordiska varelser genom historien. Tyvärr kan detta påstående inte styrkas av bevisen.

Tidigare sågs det för givet att vi var ensamma i rymden. Mänskligheten ansågs vara toppen av evolutionen, och det enda människan trodde var överlägsen honom var Gud och änglar. Numera, med otaliga sci-fi-filmer och konspirationsteorier om ämnet, tror många att intelligent liv utanför vår planet verkligen finns. Under tiden kan vi föreställa oss dessa utomjordiska enheter för oss själva, deras naturliga form och essens kan förbli oklar för oss för alltid.