15.4. 2021

Häxan

Uttrycket "häxa" avser någon som utövar socialt förbjudna former av magi. Häxverk har som sådan ingen specifik definition men anses allmänt vara en del av magin. Hur häxkonst förstås beror på kultur och åsikter har förändrats över tiden. Vissa samhällen uppfattar häxan som någon vars övernaturliga kraft är medfödd, medan andra hävdar att det är den vanliga människans fria val att lära sig att utöva magi.

Häxan

Som vi vet från historien är häxverk främst associerad med det kvinnliga kön, främst negativt. Ibland, som i den kristna traditionen, antas att makt ger häxor en ond ande som de har ett "avtal med", i andra fall tros dess kraft komma från sig själv, och ingen extern källa behövs.

Häxkonst förklarar problemet som uppstår när man försöker förstå varför olycka har inträffat, och en annan är fri. Varför en lyckas på jobbet och lyckas, och en annan försöker förgäves, men han lider fortfarande av elände. Folk gillar att skylla någon annan för denna ojämlikhet. I den meningen är en häxa någon som vill mer självisk än hon verkar förtjäna, och hennes önskningar anses vara överdrivna. Allt beror på den moraliska utvärderingen av samhället.

Den senaste renässansen av häxor är förknippad med en växande fascination för astrologi, kristaller och Tarot. Som magi använder de okonventionella typer av makt till sin fördel.

Modern häxkonst

Wicca-kult är för närvarande förknippat med häxverk. Det grundades i mitten av 1900-talet och följde de gamla hedniska religionerna, främst keltiska, antika och germanska. Det är den mest kända och populära moderna formen av trolldom. Anhängare av denna rörelse avvisar den traditionella uppdelningen av magi i vitt och svart, enligt principen: "Gör vad du vill om du inte skadar någon." De tror att allt vi gör kommer tillbaka till oss tre gånger. Så om de använder magi till nackdel kan de straffas av mardrömmar, depression eller psykisk sjukdom. Wiccans är kända för att inte släppa in någon, varje adept testas, och vissa kan vänta flera år på initiering. Det finns inga uppgifter om huruvida de verkligen kan trollformler.