1.6. 2021

Hemligheten med röd solnedgång

Röd solnedgång är synlig på himlen av människor över hela världen. Det uppfattas som något romantiskt, till och med magiskt. Den är alltid lite annorlunda, olika i färg och form. Men har du någonsin undrat var dessa färger faktiskt kommer ifrån? Vi vet, och i följande stycken kommer vi att berätta för dig.

Hemligheten med röd solnedgång

Färgrik solnedgång dyker upp, särskilt efter en blåsig dag. När det blåser kommer mer damm in i atmosfären. Vattenångan kondenserar sedan dessa partiklar under vinden på grund av den lägre temperaturen och bildar små kristaller. Solens strålar reflekteras sedan från dem och ljuset sprids ut. Detta resulterar i en färgad himmel. Vanligtvis röd, men rosa, gul. eller orange kan också visas; färgen beror på hur hög solen är över horisonten.

Det sägs att när en färgrik solnedgång dyker upp förändras vädret. Detta gäller särskilt om vi ser en färgad soluppgång på morgonen eftersom det betyder att det var en blåsig natt, som förde med sig moln och en kall front, vilket kommer att påverka vädret.