15.7. 2022

Siderisk och tropisk astrologi

Har det hänt dig att du beräknat din stjärnkarta över grundläggande personliga egenskaper, och du blev förvånad över att den inte passar dig? Kanske är det dags att ändra systemet för beräkning av ditt förlossningsdiagram. Välkommen till siderisk astrologi!

Siderisk och tropisk astrologi

Lång historia kort, huvudkonflikten mellan tropisk och siderisk astrologi ligger i början av ett astrologiskt år som inträffar vid den första graden av Vädurens tecken. Den tropiska zodiaken är en rörlig zodiak tack vare dess fasta datum för början av ett astrologiskt år som är satt till den 21 mars, den första vårdagen. Den första vårdagen har dock inte överlappat den första graden av Väduren under de senaste 1700 åren. Det sideriska systemet är stabilt och mer exakt eftersom den första dagen av det astrologiska året inte har en fast dag, och det händer alltid vid den första graden av Väduren.

Vart och ett av de 12 stjärntecken har 30 grader som tillsammans ger en cirkel av förlossningshoroskop. På grund av skillnaden mellan de två systemen vi beskrev, vart 72:e år, sker en förskjutning på 1 grad mellan det sideriska och tropiska horoskopet. Och hur påverkar denna förändring ditt förlossningsdiagram? Vissa av dina planeter är faktiskt i ett annat stjärntecken än vad ditt tropiska horoskop visar. Det betyder att några av dina personliga aspekter kan krocka med vad ditt förlossningsdiagram skulle föreslå. Ta till exempel en blyg person med låg självkänsla som har en Merkurius i Väduren. Merkurius handlar om intelligens men också om kommunikation med andra, så Merkurius i Väduren skulle föreslå en mycket säker pratsam person. Men när man tittar på hans födelsediagram beräknat med hjälp av det sideriska systemet det, visar Merkurius i Fiskarna, vilket definitivt passar bättre eftersom Merkurius i Fiskarna föreslår en blyg person med en mjuk kommunikationsstil.

Kanske har du också hört talas om det 13:e stjärntecknet, Ophiuchus, som siderisk astrologi ibland placerar mellan Skorpionen och Skytten, är mellan den 29:e november och den 17:e december. En person född i detta stjärntecken sägs vara mycket karismatisk och vänlig men med en tendens att vara ganska manipulativ.

Du behöver inte vara född i Ophiuchus för att ha en anledning att vara intresserad av siderisk astrologi eftersom det är mycket möjligt att siderisk astrologi kan visa dig och översätta några av dina aspekter som inte skulle visas för dig av ditt tropiska födelsediagram.